Viestejä kohinassa -mitä asioista voi päätellä? Arkiharkintaa ja vähän muutakin.

Maahantulo, turvapaikanhakijat ja mahdollisuutemme antaa turvaa

  • Talven pimeys murtuu ajoittain, Kemijärvi.
    Talven pimeys murtuu ajoittain, Kemijärvi.

Viime päivien keskustelussa on ollut esillä kansalaisten sekä poliisin huoli järjestyshäiriöistä sekä tietenkin Kempeleen kammottavat tapahtumat. Joutilaisuus ja suuri määrä nuoria miehiä tiiviisti yhteen asutettuina on haastava yhdistelmä. Lapissa tosin ei ole uutisoinnin mukaan ollut merkittäviä ongelmia.

Maahanmuuttoa koskevaa keskustelua näyttää hallitsevan polarisaatio - kaksinapaisuus. Suhtaudutaan joko vihamielisesti tulijoihin tai sitten yltiöpositiivisesti, monikulttuurisuutta ylistäen. Kummankin ääripään ongelma on lopultakin realismin puute, muiden seikkojen ohessa. Negatiivinen ja lähtökohtaisesti torjuva asenne ei auta meitä eikä heitä, mutta ei se heidän kehuskelunsakaan tai sankaripakolaisen sädekehän rakentaminen auta. Maahantulijoiden suuri määrä nostaa väistämättä myös kriittisiä kysymyksiä.

Irakilaisia turvapaikanhakijoita kohtasin syksyllä jo 9.9.15 junamatkalla Kemistä Ouluun. Keskustelu alkoi "klassisesti" sillä, että säädin yhden heidän iPhonensa toimimaan suomalaisella prepaid-liittymällä. Vuosia sitten olen hiukan opiskellut kirja-arabiaa, joten englannin ohessa vaihdoimme ajatuksia myös arabiaksi. Ne, jotka kertoivat taustastaan, olivat selvästi varakkaamman väen poikia Baghdadista. He olivat suorittaneet yliopisto-opiskelunsa Malesiassa ja etsivät nyt Irakin vaarallisuuden ja näköalattomuuden sijaan uutta elämää Suomesta. He kyselivät, oliko suomea vaikea oppia. Kerroin, että monet tuntemani arabit ovat oppineet hyvin. Joitakin sanojakin opetin. Minä jäin junasta Ouluun, nuoret miehet jatkoivat Helsinkiin. 

Kemijärven seurakunnassa olemme pyrkineet kohtaamaan turvapaikanhakijoita Kemijärvellä. Siitä on hyviä kokemuksia. Kutsuttaessa heitä on kerääntynyt kymmenittäin kirkkokahvilaan, jossa heille on muun juttelun ohessa esitelty seurakuntaa ja kristillistä uskoa. Halukkaat ovat saaneet Uuden testamentin arabiaksi. Illan kuluessa on myös laulettu suomeksi ja arabiaksi. Ihmiset ovat kertoneet näistä kohtaamisista innostuneina, meillä on tulijoilta myös opittavaa.

Tuljoiden suuri määrä enteilee kuitenkin ongelmia. Suomeen saapuvat ovat osa koko Eurooppaa kohdanneesta kansainvaelluksesta. Suureen joukkoon mahtuu myös epäilemättä monenlaisia motiiveja. Suomen vastaanottamien turvapaikanhakijoiden määrä on nyt lyhyessä ajassa noussut huippulukemiin. Vastaanottokykymme on lyhyessä ajassa ylitetty. 

Kempeleen rikos kertoo paitsi kulttuurien yhteentörmäyksestä myös siitä, että tulijoissa on rikollisia tai siihen taipuvaisia, vaikka valtaosa onkin käyttäytynyt hyvin. Määrät vain alkavat olla Suomelle tällä haavaa liikaa. Afganistanissakin asukkaita on yli 30 miljoonaa. Tulijoita siis riittää, puhumattakaan  Syyriasta ja Irakista sekä valtioista vielä etelämpänä. 

Koska tulijoiden hätämajoitus, huolto, koulutus ja turvallisuustilanteesta huolehtiminen vaatii resursseja, olisi nyt tärkeää saada tulijoiden määrä olennaisesti vähenemään. On tärkeää, että maassa jo olevia turvapaikanhakijoita kohdellaan hyvin ja heidän asiansa tutkitaan hyvin. Myös Suomessa jo olevien turvapaikanhakijoiden tai turvapaikan saaneiden  turvallisuus ehkä heikkenee merkittävästi, jos tulijoiden määrää ei saada vähenemään. Esimerkiksi Afghanistanin naapurivaltiot ovat näille nuorille miehille kieleltään ja kulttuuriltaan tuttuja ja tällä haavaa kohtalaisen turvallisia. Aina Suomeen saakka tulo ei ole perusteltua.

Avainsana kulttuurierojen ymmärtämisessä on tietenkin kotouttaminen. Meidän mahdollisuutemme kotouttamiseen sekä muun mielekkään tekemisen järjestämiseen näille nuorille miehille, perheille, naisille ja lapsille kuitenkin heikkenevät maahantulon jatkuessa niin suurena kuin se nyt on. On vaarana myös, että tulijamäärien pysyessä edelleen suurina, emme pysty takaamaan edes tulijoiden itsensä turvallisuutta muiden keskellä. Vähemmistöryhmät ovat heidän keskellään muita turvattomampia. 

Tästä tilanteesta on pystyttävä puhumaan ilman mustavalkoisia tai sinisilmäisiä asenteita. Vuosien mittaan pakolaisten kanssa työskennelleenä tiedän, että pakolainen voi meillä Lapissakin kokea uhkaa muiden pakolaisten taholta poliittisten tai uskonnollisten syiden vuoksi.

Tornion rajatarkastuspiste oli syksyllä hyvä ratkaisu. Kaikki mahdollisuudet maahantulon tiukentamiseen on mielestäni syytä edelleen tutkia. Rajatarkastuksen jälkeen myös pikakäännytys olisi oltava mahdollista.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Rakennamme parhaillaan saittia, jossa mm. arabiaa puhuvat voi opiskella suomen kieltä:

http://lingvox.weebly.com/

Tervetuloa kaikki vaan mukaan! Käsiä tarvitaan; näyttelijöitä, videofilmaajia, lausujia, valokuvaajia, käsikirjoitusten tekijöitä jne. - sekä tietenkin opiskelijoita & opettajia, jotka antavat palautetta.

Henry

Käyttäjän PenttiTepsa kuva
Pentti Tepsa

Kiitos, hyvältä näytti!
شكرا

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Arvoisa kirkkoherra, montako todistajaa pitää islamissa olla, että raiskaus joka kuuluu kulttuuriin tulisi todistetuksi ?

Kyllä kristillisellisellä pohjalla luotuun lainsäädäntöömme on selittömätön ero minun mielestäni, mutta toivottavasti kirkkoherra osaa selittää ymmärrettävästi.

Käyttäjän PenttiTepsa kuva
Pentti Tepsa

Kiitos Aimo kysymyksestäsi, en ole islamilaisen lain soveltamisen asiantuntija, mutta yleisellä tasolla minulla on sellainen käsitys, että juuri tuon todistajan vaatimisen vuoksi naisten on vaikea saada oikeutta raiskaustapauksissa muslimimaissa. Muistaakseni on jopa vaara, että uhria rangaistaan.

Kristityn maailman käsitys naisten oikeuksista ja naisrauhasta voi olla muslimimaista tuleville miehille uutta, varsinkin sen vuoksi että muslimikulttuurissa kokemukseni mukaan avoin puhe seksistä on tabu. Nuoret miehet siis ajelehtivat näiden asioiden suhteen pahimmillaan aika virheellisten käsitysten varassa.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Pikakäännytys on mahdollista! Siis on ,mutta sitä emme suomessa käytä jostain kumman syystä. Jokaisen Tornioon Ruotsin kautta tulleen voisimme ja olisimme voineet pikakäännyttää! Sipilä ei halunnut ja vasta äsken iltalehden lööppi kysyi; "Miksi turvallisuusuhkaan herättiin vasta nyt"? Hyvä kysymys. Nyt on jo myöhäistä koska maassa on yli 30 000 ja lisää tulee joka päivä. Ruotsista on lisäksi kateissa 14 000 käännytettyä. Ettei vaan nekin ole täällä meillä piakkoin ellei jo nyt.

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Pikakäännytys Ruotsiin ei ole tietenkään mahdollista.
http://yle.fi/uutiset/oikeusoppineet_suomen_turha_...

Paljon on tehty että tulijamäärä vähenisi. On laitettu pystyyn tuo Tornion järjestelykeskus, on nopeutettu joidenkin hakemusten käsittely (esimerkiksi albanialaisten), on lisätty henkilökuntaa Maahanmuuttovirastossa. Ruotsi laittoi pari viikkoa sitten rajatarkastukset pystyyn jolloin Suomen tulijamäärä tippui noin sataan per vuorokausi.

Mutta päätökset pitää tehdä EU tasolla, saada rahoitusta pakolaisleireille, USA, Australia, Saudimaat ottamaan pakolaisia vastaan. Ja tietysti kaikkein tärkeintä olisi saada rauha Syyriaan ja Irakiin.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Pääministeri Sipilän esimerkkiä tulisi seurata. Hän antaa Kempeleen kotinsa turvapaikanhakijoiden käyttöön vuodenvaihteessa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Ei tietenkään muualta kuin Ruotsista tulijoiden, mutta heidät voidaan kyllä lähettää takaisin ja turvapaikkahakemus Ruotsiin valmiiksi täytettynä mukaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Mutta päätökset pitää tehdä EU tasolla"

Hitaimmillekin alkaa selvitä että EU on täysin toimintakyvytön byrokratiahimmeli jossa kaikki maat vetävät eri suuntaan.

Käyttäjän AnneMikkola kuva
Anne Mikkola

Fyysinen turvallisuus taitaa olla tarvehierarkiassa niitä perustavampia, jonka päälle muut tarpeet rakentuvat. Media ja ilmeisesti VOK:t myös vaikenevat täysin siitä väkivallasta joka ilmeisesti kohdistuu pakolaisten keskuudessa kristittyihin tai vähemmistöihin tai muuten vääräuskoisiin.

Miten Pentti mahdat ymmärtää nämä Helsingissäkin jatkuvasti julkisesti junissa tapahtuvat naisten häirinnät? Kaksi naista on vuoden sisällä raiskattu Tapanilan junasta poimien, toinen vammainen. Tänään uutinen Malmin junasta, jossa ulkomaalainen häiritsi naista. Kun suomalainen (oletettavasti) mies puuttui tilanteeseen sai potkun päähänsä. Päähän potkiminen on hyvin vaarallista, aina.

Julkisella paikalla, jossa jää heti kiinni.

Näin muutama kuukausi sitten videopätkän jostain Euroopasta, jossa tulijalta kysyttiin miksi halusi Pohjoismaihin. Vastaus oli, että siellä on hyvät vankilat. Nyt on julkisuudessa kovasti ja epäilemättä oikein korostettu, että ei naisten raiskaaminen yms. kuulu mihinkään kulttuuriin hyväksyttynä.

Tämä kaikki näyttää kuitenkin niin tahalliselta ja brutaalilta, että onko tämä sitä kuuluisaa jihadismia? Kuuntelin äsken yhden professorin luentoa, jossa todettiin, että islamin usko levisi aikojen alusta asti juuri näin, raiskaten vääräuskoisia, poliittisena islamina, jonka tavoitteena on vähitellen,kärsivällisesti, muuttaa maa islamistiseksi. Poliittinen uskonto voi olla vaikeasti meille ymmärrettävä asia, kun usko on meille ehkä kaikkein henkilökohtaisinta.

Katselin tuota Maslowin tarvehierarkiaa vielä. https://fi.wikipedia.org/wiki/Maslow%E2%80%99n_tar...
Nämä Lähi-idän jihadistit (jos sellaisia ovat)toteuttavat ilmeisesti korkeinta tarvettaan, elämän tarkoitustaan, taisteluaan Allahin ja Muhammedin puolesta, pyhää sotaa. Ja tekevät sen suomalaisten kaikkein perustavimpien tarpeiden kustannuksella. Fysiologinen hengissä säilyminen ja turvallisuuden tunnehan siellä hierarkiassa ovat ensimmäisinä. Kaikkein karuimmalta tuntuu tietysti, että valtiovalta puolustaa mieluummin muiden kuin suomalaisten perustarpeita. Tästä ei hyvä seuraa.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Sipilä lupasi Suomen veronmaksajien rahoja Turkille 35,5 miljoonaa rajavalvonnan tehostamiseen! EU vielä moniverroin enemmän.

Minun järkeeni tämä ei sovi ollenkaan. Tästähän saa sen käsityksen että EU on, muodikkaasti sanoen, ulkoistanut oman rajavalvontansa turkille!

En ole koskaan kuullut että mikään maa olisi milloinkaan ulkoistanut rajavalvontaansa, mutta nyt sekin ihme tuli nähtyä. Ja seuraukset ovat sekä nähtävissä että tunnettavissa omissa nahoissamme! Kirjaimellisesti!

Toimituksen poiminnat