Viestejä kohinassa -mitä asioista voi päätellä? Arkiharkintaa ja vähän muutakin.

Entäpä, jos tämän päivän totalitarismia onkin loputon poliittinen korrektius.

  • Entäpä, jos tämän päivän totalitarismia onkin loputon poliittinen korrektius.

 

   

 

 

 

 

 

 

Entäpä, jos tämän päivän totalitarismia onkin ”social justice warrior” — tyyppinen äärisuvaitsevaisuus suosittuine natsijahteineen? Tähän jälkikristilliseen, postmarxilaiseen ja postmoderniin totalitarismiin kuuluu ajatusrikosten sekä vihapuheen siivilöiminen, joka etenee jokaisella yhteiskunnan saralla.

Tämä on ajan henki, jota moni kirkonkin piirissä pitää tehokkaana ja edistyksellisenä, jälkikristillisenä uskonnon korvikkeena, lähes aitona. Toki se on omien sanojensa mukaan moniarvoinen ja monikulttuurinen, mutta antiikin tarujen hirviöilläkin oli monta päätä, vaikka ahne pedon ruumis oli sama.

Tämä ihmisoikeusfundamentalismi on jotenkin vastaansanomaton juttu. Et kai sinä ole ihmisoikeuksia vastaan? Siihen sinulla ei ole oikeutta. Äläkä kysy, kuka ne on sanellut. Kysymyksesi luovat turvattomuutta. 

Tällä aatteella on globaali visio ja myös maailmanloppuopit ihan aidon fundamentalistisen kultin tapaan. Se käyttää taitavasti valikoiden tiedettä, eikä sitä saa epäillä. Sen hämärä pelastusoppi sisältää henkilökohtaisen kääntymyksen, selän kääntämisen menneelle ja toimintamalleja tulevaisuuteen. Mutta se on totalitarismia ja siitä te tunnette sen eksytykseksi.

 

Pentti Tepsa

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

20Suosittele

20 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Pastori on oikeassa! Kyseessä on länsimainen versio Kiinan kulttuurivallankumouksesta. Kun dominoiva ideologinen viitekehys ei osu yhteen todellisuuden kanssa, muutetaan todellisuutta kultivoimalla julkista mielipidettä voimakkaalla kädellä.

Mao teki tämän teloituksilla, keskitysleireillä, uudelleenkoulutuksella ja valeoikeudenkäynneillä. Syynä oli se, että alkuperäinen punainen vallankumous ei aivan heti tuottanut materiaalista hyvää kaikille, oli nälänhätää, levottomuuksia jne.

Me suljemme e-tilejä, mustamaalaamme ja ajojahtaamme ihmisiä, suuntaamme luvallistettua halveksuntaa kokonaisia puolueita kohtaan, teemme itsetuhoisia ulko- ja talouspoliittisia päätöksiä jne. Kaiken taustalla on se, että kasvuhana on jumittanut ilmeisesti pysyvästi kiinni. Valtamedia on kuin peltikatto, ja vähittäin aloitamme myös valeoikeidenkäynnit. Ensin saadaan oikeuden eteen kaikkein kiemurasarvisimmat, punasilmäisimmät ja luupäisimmät pässit, mutta kohta on mahdollista pistää uudelleenkoulutukseen miljoona suomalaista.

Käyttäjän PenttiTepsa kuva
Pentti Tepsa

Loistavaa Paavo, hyvin analysoit.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Hemmetin hyvä analyysi nykyajasta, ja siitä mihin se voi johtaa!

Käyttäjän PenttiTepsa kuva
Pentti Tepsa

Kiitos Petri.
Tunnen itseni sammakoksi hiljalleen kuumenevassa vesikattilassa, niin hiljalleen kuumenevassa, että en ymmärrä hypätä pois. Ehkäpä kuitenkin kirjoittamalla ja puhumalla voimme vaikuttaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Tämän päivän maailmassa on paljon tabuja joista ei haluta edes keskustella.

Käyttäjän TimoHietanen kuva
Timo Hietanen

Kovin tuntuu tutulta ja esimerkkejä poliittisesta korrektiudesta
löytyy päivittäin, kun seuraa Ylen, Ruotsin ja monien muiden valta-
medioiden ja poliittisen eliitin ulostuloja. Ruotsissa on nyt
"uusi" pääministeri ja todennäköisesti Kansankodin lähiöissä
Pilli ja Pulla jatkavat puuhiaan entiseen tajunnan räjäyttävään
tyyliinsä. Kokoomus, Vihreät, Vasemmistoliito ja Demarit haalivat
riveihinsä, poliittisen vaikuttamisen piiriin ilmeisesti eurooppa-
laisia arvoja tunnustavia ? muslimeja. Jopa Pohjois-Suomen islamin
piirin imaami Abdul Mannan on Demareiden varavaltuutettu ! Suomessa
yhdistyksiin voi käytännössä siis liittyä sharialakia julistava
uskonnollinen henkilö, toisenlainen ihmisoikeusagenda ei ole este,
vaikka tausta tiedetään. Yksi esimerkki maton alle lakaisuista.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Hieno ja oivaltava kirjoitus, kiitos!

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Mitenkä niin ei saa keskustella?

Käyttäjän PenttiTepsa kuva
Pentti Tepsa

Ehkä saunan lauteilla vielä saa puhaltaa näkemyksensä ihan pelotta ulos, mutta netissä leimataan väärin ajattelija armotta. Työpaikoilla ja koulussa suositaan mielellään yhtä hyväksyttyä totuutta. Ihmiset oppivat vähitellen nielemään omat esiin pyrkivät ajatuksensa ja mukautumaan.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Tämä blogikirjoitus oli ilman muuta "kettinkiä" ja panee pohtimaan nykymenoa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tuleeko tällainen vihaviesti tosiaan valtionkirkosta? Se on totta, että länsimaat "sanelivat" Suomeen ihmisoikeudet sen jälkeen kun Suomi oli ollut sodassa samalla puolella Natsi-Saksan kanssa.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Eri mieltä! Vihaviesti! Ilmianna!

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Juu, olisi jäänyt sanelematta, jos oltaisiin oltu samalla puolella Stalinin kanssa.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Diktaattorit ja sellaiseksi pyrkivät ovat kautta aikain pyrkineet määräämään mitä saa sanoa ja miten saa sanoa. Sitä vain ei ole sanottu poliittiseksi korrektiudeksi eikä heitä väitetty suvaitsevaisiksi.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Some on valtaapitäville kauhistus. Kukaan ei pysty täysin omimaan viestintää, eikä siten ohjailemaan rahvasta. Ainoa keino on asettaa estoja ja uhkauksia "vääriä totuuksia lausuville".
Keskiajalla voitiin tuomita kuolemaan sellaiset, jotka heittivät kirkon kappalaisen kirkon aidan yli tämän puhuttua ja toimittua seurakuntalaisia vastaan. Tehokas keino sulkea epämiellyttäviä lausuvat suut. Nyt suu tukitaan kuskaamalla porukat käräjä- ja hovioikeuteen saamaan tuomioita vääristä sanomisista ja mielipiteistä.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Maanpinnalle todellisuuteen, vetää jokaisen, Andrei Zvjagintsevin elokuva, Leviathan.

Elokuva on kirjastoista lainattavissa.

Käyttäjän AnneMikkola kuva
Anne Mikkola

En ole oikein koskaan aiemmin ymmärtänyt, mitä Ilmestyskirjan monipäinen olio kuvaa, mutta nythän sekin sai konkretiaa.

Tällainen vähän tavallisempi, mutta laimeampi, teemaan liittyvä ilmaisu taitaa olla "Siitä puhe mistä puute". Ne jotka kovaäänisemmin nimittelevät toisia jollain karmeilla nimikkeillä, edustavat itse juuri tuota ajatusmaailmaa, jota vastaan väittävät taistelevansa.

Käyttäjän PenttiTepsa kuva
Pentti Tepsa

Se oli Anne itsellenikin löytö. Mietin pitkään, miksi monikulttuurisuusaate on niin nuiva autenttiselle uskolle. Sepä ei oikeastaan lopulta hyväksykään muuta kuin itsensä, kaikkea sekaisin kirnuavan pluralismin, joka kasvattaa omaa vartalomassaansa monien harhauttavien päiden keinuessa pitkien kaulojen varassa esillä.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Nimittelyssä taitavat kunnostautua nykyisin eniten ne, jotka puolustavat kaikenlaisten vihailmausten oikeutusta , eivät ne, jotka toivoisivat niitä hillittävän.

Se, että ihmisoikeuksien puolustaminen nähdään suorastaan epäkristillisenä sortona ja niiden vastustaminen kristillisyytenä jääköön omaan arvoonsa.

Käyttäjän PenttiTepsa kuva
Pentti Tepsa

En ainakaan itse kehota minkäänlaisiin vihan ilmauksiin, vaikka onhan toki oikeus sanoa, että jokin asia suututtaa.

Tarkoitan poliittisen korrektiuden ideologialla sitä kohtalaisen uutta tapaa vaatia kaikkia mahdollisia tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusperiaatteen mukaisia käytäntöjä noudatettavaksi kielenkäytössä. Asia on vielä ongelmallisempi, kun se kytketään multikulturalismin oppeihin. Tuntuu kuin autenttisesta ilmaisusta tulisi yhtäkkiä rikos. Se myös jotenkin nakertaa enemmistön identiteettiä, kun sitä jatkuvasti syyllistetään siitä, että se on etuoikeutettu enemmistö. Samalla vähemmistöjä ei niinkään herkästi rohkaista mukautumaan.

Ihmisoikeuksien puolustamisessa on minusta noussut esiin myös ihmisoikeuksilla keinottelua. Toisaalta voidaan kysyä voiko, joillakin olla
sellaisia ihmisoikeuksia, joiden toteuttaminen heikentää muiden ihmisoikeuksia. Mikä on yhteisen hyvän suhde yksilön hyvään?
Onko meillä edes yhteistä käsitystä hyvästä?

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Tässä yhteydessä Pentti Tepsalle kysymys, mitä mieltä olet uskonnon roolin vahvistumisesta, viimeisten parin vuosikymmenen aikana, vaikka kirkosta eroaminen jatkuu, enää 70% jäseniä

Käyttäjän PenttiTepsa kuva
Pentti Tepsa Vastaus kommenttiin #29

Elina, kiitos kysymyksestäsi. Olen samaa mieltä kanssasi siitä, että uskonnon rooli vahvistuu. Sellainenkin maallinen paikka kuin parturikampaamo näyttää muuttuvan mielenkiintoisesti. Ennen esillä oli korkeintaan elokuvatähtien tai muiden julkkisten kuvia. Nykyajan suomalaiseen ekokampaamoon toivottaa tervetulleeksi jo etuoven edessä intialainen uskonnollinen kuvio. Sisällä voi sitten puhdistua ja henkistyä vuorikristallien avulla. Kai siinä hiuksetkin hoidetaan.

Arvostan toki uskonnonvapautta, ja ihmiset luonnollisesti etsivät vastauksia. Luterilaisen kirkon ongelma on mielestäni se, että virallisenkin monikulttuurisuusideologian edessä se puolustautuu laimentamalla omaa hengellisyyttään siinä toivossa, että kevennetty uskonto sopii paremmin. Ilmeisesti kirkko myös uskoo voivansa toimia yhteiskunnassa paremmin moniarvoistamalla itsensä. Tämä tapahtuu huomaamatta ja tiedostamatta. Eivat isotkaan organisaatiot ymmärrä omaa piilotajuista toimintaansa. Kun hengellisyys laimentuu, tilalle tulee hallintofundamentalismi.

Luther palasi evankeliumiin, palasi juurille. Näin Luther muuten valmensi saksalaisiaan myös Turkin uhkaa vastaan. Turkkilaiset olivat voimakkaasti tulossa ajoittain Wienin porteilla saakka. Siellä, missä ihmiset alkavat löytää jotakin aitoa ja alkuperäistä, alkaa muutos. Näin nykykirkkokin voi tulla jälleen kiinnostavaksi ja autenttiseksi.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Miten ihmisoikeuksilla voi keinotella ?

Toiseen kysymykseesi : eikö uhka toisen primaarille oikeudelle ole se, että "sananvapauden" nimissä kieltää jopa hänen elämisen oikeutensa, jopa hänen ihmisyytensä?

Keinottelusta puhuvat ilmeisesti ne, jotka tosiasiassa eivät ymmärrä ihmisoikeuksien luonnetta.
Ne on kirjoitettu nimenomaan suojaamaan yksilöä tai vähemmistöä tällaisia teorioita vastaan.
Ja " kansan oikeustajun " tai " yhteisön edun" nimissä tapahtuvaa lynkkausmentaliteetin nostoa vastaan.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Erikoinen blogi - "erikoinen" sikäli, että luin toisen, sittemmin kadonneen avauksen, jonka otsikossa kerrottiin tämän blogin poistosta (epäiltiin poistetun kirjoittajan toimesta - tosin tuo epäilys oli kysymysmerkin, ?, kera). Oliko tämä blogi "jäähyllä". Jos, niin miksi ja kuka poisti? Ja nyt tämä blogi onkin täällä. Mistä lienee ollut kysymys.

Pitäisin blogia "erikoisena" myös siksi, että se ottaa kantaa asiaan, josta täällä "poliittisen korrektiuden sydänmailla" etelä-Suomessa ei tohdita (ei saa) avoimesti keskustella. Ken uskaltaa (etenkin täällä Puheenvuorossa) ovat kimpussa heti näppärät vitsailijat ja jankuttajat, jotka kirjoittavat kommenttinsa näppituntumalta näsäviisaillen - pohtimatta.

Hyvä, että tällainen aiheen tarkastelu on saanut lukutilan täällä, ja siksi, että se tuo syvällisesti mietittyä näkökulmaa "poliittisen korrektiusalueen" ulkopuolelta, pohjoisesta, jossa kokemukseni mukaan vielä on tervettä järkeä, jossa vierastetaa vierasta -kuten kuuluukin tehdä - mutta kun tutustutaan, hyväksytään ihminen sellaisenaan - jos se toinen ihminen hyväksyy heidät.

Surkuhupaisaa tämän blogin muutamassa kommentissa on se, että jotkut yrittivät tarttua muka kriitisesti selkeään ja aivan toimivaan metarforaan. Ilmeisesti hekin ymmärsivät, että aihe ei ole mikään vitsailun ja leikisti väärinymmärtämisen väärti.

Toimituksen poiminnat